JORNADES MAQUIS I MASOVERS ALS PORTS DE MORELLA (2017)

Jornades Memòria Històrica

Maquis i masovers als Ports de Morella
Portell de Morella (Castelló), 3-5 de novembre 2017



Tríptic
 


                                     

Jornades organitzades per:

 AJUNTAMENT DE PORTELL DE MORELLA 
 SArq-Serveis d’Arqueologia 
Grupo Paleol@b

Amb el suport de la 
Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i LLibertats Públiques


Comité organitzador:

Álvaro Ferrer Ferrer   Sr. Alcalde de Portell de Morella
Francesc-Xavier Duarte Martínez   SArq / Grupo Paleol@b
Elisa García-Prósper y Manuel Polo Cerdá Grupo Paleol@b 

Col.laborador/es:

Lican Esteve (UnderBoXsite), María Eva Cruz Rico (Grupo Paleol@b), 
Helena Ruiz Conde (Grupo Paleol@b), Miguel Molina.


Lloc: 
 Sala polivalent del Castell (Portell de Morella).


Inscripció: Gratuïta (aforament limitat)


Cal confirmar inscripció i assistència al e-mail maquisimasovers@gmail.com
    amb l´assumpte "JORNADES PORTELL".
Els assistents rebran un certificat d´assistència 


També a: Facebook



Introducció / Introducción


Els Ports de Morella foren escenari durant la dictadura franquista d´una important activitat guerrillera per part de l´Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón (AGLA). Les autoritats franquistes exerciren una grossa repressió dels maquis i masovers, fonamentalment exercida per mitjà de la Guardia Civil, encarregada del control rural. En molts casos van tindre lloc greus violacions dels drets humans mitjançant execucions extrajudicials que desembocà en l’aparició de nombroses fosses comunes en cementeris i paratges naturals on es troben les víctimes (maquis, masovers i altres enllaços).

Aquestes jornades ens introduiran en la problemàtica de la repressió franquista als Ports de Morella i comarques veïnes, dintre de l´espai geogràfic d´actuació de l´AGLA. Es donaran a conèixer les persones, escenaris i circumstàncies de la lluita guerrillera i especialment es tractaran episodis prou oblidats a la història de Portell i altres pobles.

Aquestes jornades permetran la recuperació i rehabilitació de la memòria de la figura del maquis i es donarà a coneixer un visió multidisciplinar de la guerrilla des de diferents perspectives: històrica, documental, audiovisual, antropològica forense, literaria i de l´associacionisme memorialista.


Els Ports de Morella fueron escenario durante la dictadura franquista de una importante actividad guerrillera por parte de la Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón (AGLA). Las autoridades franquistas ejercieron un importante represión de maquis y masoveros, fundamentalmente ejercida por medio de la Guardia Civil, encargada del control rural. En muchos casos tuvieron lugar graves violaciones de los derechos humanos mediante ejecuciones extrajudiciales que desembocaron en la aparición de numerosas fosas comunes en cementerios y parajes naturales donde se encuentran las víctimas (maquis, masoveros y otros enlaces).

Estas jornadas nos introducirán en la problemática de la represión franquista en Els Ports de Morella y comarcas vecinas, dentro del espacio geográfico de actuación de la AGLA. Se darán a conocer las personas, los escenarios y las circunstancias de la lucha guerrillera, y especialmente se tratarán episodios olvidados en la historia de Portell y otros pueblos.

Estas jornadas pemitirán la recuperación y rehabilitación de la memoria de la figura del maquis y se dará a conocer una visión multidisciplinar de la guerrilla desde diferentes perspectivas: histórica, documental, audiovisual, antropológica forense, literaria y del asociacionismo memorialista.

Programa


1a jornada (3 de novembre de 2017)

18.45 h. Acte Inaugural. Presentació de les Jornades per part del comité organitzador.




19.00 h. Conferència inaugural.

La resistència armada antifranquista als Ports.
 A càrrec de Raül González Devís. Professor de l’IES de Vilafranca i membre del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.







20.00 h. Inauguració de l´exposició "Exhumant el silenci. Memòria, ciència, identitat / Exhumando el silencio. Memoria, ciencia, identidad".
A càrrec dels seus comissaris Elisa García-Prósper, Manuel Polo Cerdá i Francesc-Xavier Duarte Martínez.

20.30 h. Vi d’honor.

Oferit per l´Exm. Ajuntament de Portell de Morella.

2a jornada  (4 de novembre de 2017)


10.00-11.00 h. Conferència.
Fosses clandestines de maquis i enllaços al territori AGLA. 10 anys d´Antropologia Forense del context guerriller. 
A càrrec de Manuel Polo Cerdá i Elisa García-Prósper. Dr. en Antropologia Fisica i Dra. en Arqueologia, especialistes en Antropologia forense,  Grupo Paleol@b.

11.00-11.30 h. Descans i cafè.


11.30-12.30 h. Conferència.
Activitat guerrillera als Ports (de les guerres carlistes a l’AGLA).
A càrrec de Josep Sánchez Cervelló. Catedràtic d’Història de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

12.30-13.30 h. Conferència.
L’exhumació fallida del Maestro de Agüero (Antonio), Andrés i Nieto i la trobada de Rafael Rambla Domingo (Portell, 2011).
A càrrec de Francesc-Xavier Duarte Martínez. Arqueòleg, SArq / Grupo Paleol@b.

13.30 h. Debat. 




17.00-18.00 h. Taula redona.
Maquis i masovers a la literatura.
Amb la participació dels escriptors Martí Domínguez i Romero (autor de La Sega, 2015, Edicions Proa S.A) i Francisco Collado i Cerveró (autor d´Homes del Bosc, una història del maquis, llibre fet amb la plataforma de micromecenatge Verkami).
18.00-18.30 h. Descans i cafè.

18.30-19.00 h. Conferència.
L'oficina de desapareguts de La Gavilla Verde i la seua tasca en la busca de maquis i enllaços.
A càrrec d´Adolfo Pastor Monleón, coordinador de l´Oficina de Desaparecidos de la Asociación La Gavilla Verde (Santa Cruz de Moya, Conca).




19.00 h. Projecció.

m¡AQUI!s (Documental. 2014. Dir: Lican Esteve. 85´)
Presentació i debat posterior a càrrec del seu director Lican Esteve i els membres de Grupo Paleolab.

Premi del Públic 2º Festival Cinema Ciutadà Compromès, 2016.

m¡AQUÍ!s es un documental sobre la experiencia de Grupo Paleolab durante las exhumaciones de siete fosas situadas en las provincias de Teruel, Cuenca y Valencia; así como las vinculaciones con la memoria e historia de los allí enterrados, guerrilleros, enlaces y población civil en la zona de actuación de la AGLA.
El antropólogo forense Manuel Polo y otros investigadores, nos guían y nos muestran cómo se ejecutan las distintas etapas de la metodología forense, cuyo objetivo es identificar los restos de las personas encontradas. Utilizando esta estructura como vehículo narrativo, se dan a conocer las seis historias que pudieron cerrarse, alguna que todavía no ha podido esclarecerse y la acción humanitaria que en realidad este tipo de acciones supone para los familiares de esos desaparecidos.


3a jornada (5 de novembre de 2017)

Visita guiada als escenaris dels fets de Portell de Morella: Mas de Guimerà i cementeri municipal. 
A càrrec de Francesc-Xavier Duarte Martínez. Arqueòleg, SArq / Grupo Paleol@b.

Visita als escenaris del cas de Portell on Antonio, Andrés i Nieto, guerrillers de l’Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón (AGLA),  l’any 1948 foren emboscats i abatuts a bales per part de la Guàrdia Civil al mas de Guimerà. Actualment, d’acord amb la informació administrativa, descansen en una fossa comuna al cementeri de Portell. La seua localització ens és desconeguda després dels treballs de localització arqueològica forense.