JORNADES PORTELL DE MORELLA (2018)






JORNADES PER A LA RECUPERACIÓ DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA
PORTELL DE MORELLA (CASTELLÓ), 2018


VÍCTIMES PER VIOLÈNCIA I REPRESSIÓ ALS PORTS DURANT LA SEGONA REPÚBLICA I LA GUERRA CIVIL (1931-1941): EL DRET A LA REPARACIÓ EN LA VEU DELS SEUS FAMILIARS


Portell de Morella (Castelló), 9 al 11 de novembre de 2018
Jornades organitzades per:







Amb el suport de:
Col.laboren:






Col·laboradors:
Jurema López Castro (Grupo Paleolab®).
Raül González Devís (Institut d’Ensenyament Secundari de Vilafranca, Ports).
Ernest Querol Puig (Centre d’Estudis dels Ports).

Lloc:
Sala polivalent del Castell (Portell).

Inscripció:
Gratuïta (aforament limitat).Cal realitzar la inscripció i confirmar l’assistència a l’adreça-electrònica de les jornades amb l’assumpte “Inscripció Jornades Portell”. Els participants a més del 80% de les sessions podran obtindré un certificat d’assistència.                       



Introducció:
Les jornades Maquis i masovers als Ports (Portell de Morella, 2017) divulgaren part de la història de repressió i persecució patida durant la postguerra per l’Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón (AGLA), guerrilla que amb la seua activitat de resistència també afavorí la repressió sobre aquest àmbit rural.

Més desconegudes han estat altres històries de persones dels Ports del període immediatament anterior (1931-1941/42). Vivències directes i, moltes voltes, col·laterals a episodis violents i repressius que, de vegades, tingueren un final fatal ja fora al mas, al poble, al front bèl·lic o a les presons. Moltes d’aquestes tragèdies són encara contades entre familiars i veïns a l’àmbit de la llar i l’única constància pública que queden d’elles són judicis sumaríssims i posteriors execucions. Altres voltes ni tan sols això, són històries silenciades d’abusos sexuals, persecucions ideològiques, assetjament laboral o desaparicions durant la guerra.
Aquestes són les històries que volem que vegen la llum per possibilitar la reparació de la memòria de les víctimes. Com que moltes d’aquestes històries, són de l’àmbit familiar, pretenem donar veu a aquells que han conegut aquestes tragèdies, que han investigat al respecte (als arxius, realitzant entrevistes, compilant fotografies antigues, etc.) i tenen una història que volen contar i no han trobat l’adient for.
També donarem veu, de diferent manera, a aquells que tenen una història que vulguen contar i no saben com. Per tal de servir de canal de difusió d’aquestes històries a aquelles persones que no estan acostumades a participar en fors públics i/o redactar treballs d’investigació acadèmica, es posarà a l’abast de les mateixes professionals (historiadors i/o periodistes) que els hi realitzaran entrevistes, recercaran a propòsit d’allò manifestat i prepararan una presentació objectiva dels fets en una comunicació en públic.
A més, del conjunt de les ponències i comunicacions, serà editat un llibre que recollirà les mateixes.
En definitiva, es tracta d’un projecte de participació ciutadana que obri un canal d’expressió als familiars de les víctimes i coneguts de la violència i la repressió durant la Segona República i la Guerra Civil.



Participació:

Aquelles persones que hi vulguen participar, s’hauran de posar en contacte amb l’organització de les jornades el més prompte possible a l’adreça-electrònica violenciairepressió@gmail.com amb l’assumpte (Participació Jornades Portell).
L’organització i les persones/entitats col·laboradores determinaran la viabilitat de l’exposició de les històries proposades d’acord amb criteris d’adequació amb l’objectiu de les jornades, veracitat i casuística de la mateixa.




Programa:

9 de novembre de 2018:

18.45 h. Acte Inaugural. Presentació de les Jornades pels organitzadors.

19.00 h. Conferència inaugural. Els Ports, repressió franquista i memòria recuperada. A càrrec de Juan Luis Porcar Orihuela. Llicenciat en Geografia i Història, tècnic documentalista i membre del Grup d´Estudis d’Història Local i Fonts Orals de la UJI i del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

20.00 h. Presentació del llibre de les jornades Històries de violència i repressió als Ports durant la  Segona República i la Guerra Civil (1931-1941)A càrrec de l’equip coordinador de l’edició.

20.30 h. Vi d’honor. Ofert per l’Ajuntament de Portell de Morella.


10 de novembre de 2018:

10.00 h. Conferència. Ensenyament i memòria històrica: el projecte de fonts orals de l’IES VilafrancaA càrrec de Raül González Devís. Professor d’Ensenyament Secundari de Geografia i Història, doctor en Història i membre del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

11.00 h. Descans i café.

11.30 h. Bloc de comunicacions sobre casos comarcals:
  • Dr. Dezsö Tallenberg (†Morella, 1938?). Per Guillem Casañ Ferrer.
  • José Sancho Sorribes (†Castelló, 1941) i Rosa i Pilar Sancho Viñals. Per Carmen Ferrer Llop.Bernabé Rovira Conejos, Garrobera (†1950?). Per R. Gonzalez.
  • Villores, un poble sense conflicte? Per Pep Querol.
  • Altres casos per determinar.


 13:00/13:30 h. Taula redona i discussió amb ponents i familiars.

17.00 h. Conferència. Al voltant dels judicis sumaríssims: una visió des de l’Antropologia ForenseA càrrec d’Elisa García-Prósper, doctora en Arqueologia, especialista en Antropologia Forense i Manuel Polo Cerdà, doctor en Medicina, metge forense, especialista en Antropologia Forense ; membres del Grupo Paleolab®.

18.00 h. Descans i cafè.

18.30 h. Conferència. Conflictivitat religiosa durant la Guerra Civil. Dos casos soritans: Ramón Ejarque i Vicenta Jordà. A  càrrec de Manuel Beser Jordà. Secretari de l’Associació Cultural “El Maestrat” de Terrassa (Barcelona).

11 de novembre de 2018:

10.00 h. Conferència. Matilde Escuder Vicente: mestra llibertària i racionalista vilafranquinaA càrrec de Manuel Martí Puig. Professor de la UJI, mestre i doctor en Pedagogia.

11.00 h. Descans i cafè.

11.30 h. Bloc de comunicacions sobre casos portellencs:
  • Rafael Rambla Domingo (†Portell, 1936). Per F.-X. Duarte.
  • Teresa Ripollés Ferrer, Benigna Camañes Ripollés i Engracia Cortés Camañes (†Portell, 1938). Per F.-X. Duarte.
  • Altres casos per determinar.

13:00/13:30 h. Taula redona i discussió amb ponents i familiars.

13.30/14.00 h. Cloenda de les Jornades per part del comitè organitzador.

17.00 h. Visita guiada a “El cementeri municipal de Portell. Topografia del darrer escenari de fets violents a Portell”. A càrrec de Francesc-Xavier Duarte Martínez. Arqueòleg  llicenciat en Història, diploma d’estudis avançats en Arqueologia i membre de SArq-Serveis d’Arqueologia i del Grupo Paleolab®.